ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ 2023

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ  2023
The PERSEYS ATHINAIOS Public Good FOUNDATION 2005 - 2023 : Projects and Services offered GRATIS to the Society, as an Honoured Guest

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

ΧΑΣΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟ. Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΣΙΜΠΟΓΛΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ

 Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 66 χρονών. Ήταν η ψυχή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, λειτούργησε καταλυτικά για το πέρασμά της στη νέα εποχή, στη νέα σελίδα της ιστορίας της, ενώ πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του στη διάσωση και τη διατήρηση των τεκμηρίων του ελληνικού πολιτισμού.

 Άνθρωπος με βαθιά γνώση για τις βιβλιοθήκες και το βιβλίο, ευρύτατα μορφωμένος, με όραμα για την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών στη χώρα μας και οδηγό σε όλη του τη διαδρομή τη συνεργασία και τη συνέργεια,  ο Φίλιππος Τσιμπόγλου ανέλαβε την διεύθυνση της ΕΒΕ το 2014 σε μια κρίσιμη για την ιστορία της περίοδο και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να τη μεταμορφώσει σε ένα σύγχρονο οργανισμό. Ολοκλήρωσε με επιτυχία το τιτάνιο έργο της μετεγκατάστασης της στο νέο της κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ και έθεσε τα θεμέλια για το Εθνικό Δίκτυο Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών σε στέρεες βάσεις.Πολυσχιδής προσωπικότητα, ευγενής, αγαπητός σε φίλους και συνεργάτες κατάφερε να κάνει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας χώρο διαλόγου και δημιουργίας. Ανέλαβε τα ηνία της έχοντας διανύσει μια μακρόχρονη πορεία ως διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Κύπρου  ενώ είχε λάβει μέρος σε πολλά σημαντικά προγράμματα διασύνδεσης, ψηφιοποίησης και ανάπτυξης και συνέργειας των βιβλιοθηκών. Το ζήτημα της συνεργασίας ανάμεσα στις βιβλιοθήκες υπήρξε κομβικό σε όλη του την επιστημονική και επαγγελματική πορεία. Αυτό το ζήτημα διερευνά η διδακτορική διατριβή του «Συνεργασία επιστημονικών βιβλιοθηκών σε ψηφιακό περιβάλλον. Μια συστημική προσέγγιση της ελληνικής πραγματικότητας» (εκδ. Παπασωτηρίου, 2008) που αποτελεί βιβλίο αναφοράς στην ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα.

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου γεννήθηκε το 1956 σε ένα χωριό των Φαρσάλων, σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕ) και πήρε το διδακτορικό του από το τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε για περισσότερα από 15 χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ως υπεύθυνος Ευρωπαϊκών, διαρθρωτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων. Υπήρξε ex officio μέλος της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ συνέβαλε αποφασιστικά στο σχεδιασμό του νέου κτηρίου της βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΧΑΣΑΜΕ  ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟ. Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΣΙΜΠΟΓΛΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ  ΒΙΒΛΙΟΥ.  ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΩΝ.....


Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

ΕΦΥΓΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ. ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

 Η Ζωή μας επιφυλάσσει συναπαντήματα με Άξιους Ανθρώπους με τους οπαίους "γράφουμε" ο ενας στην ψυχη του άλλου και ολοι μαζί στην Κοινωνία συνθέτοντας ψηφίδες πολιτισμού.

Ο Γιάννης Σταματίου προσέφερε μέσα από τον Πολιτισμο στον Άνθρωπο.  Μέσα από τους ρόλους που ενσάρκωσε, ενεθάρρυνε για την αναζήτηση του βαθύτερου Νοήματος της ζωής, περα από το εφήμερο και το αναλώσιμο.

Μαζί  ανεβάσαμε την Θεατρική Παραγωγή ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ με Παγκόσμιο Πρώτη το Καλοκαίρι του 2019, και το Κοινωφελές Ίδρυμα Περσευς Αθηναίος, -που είχε την ευθύνη της επιστημονικής συμπαραγωγής- μετα την παράσταση του επέδωσε την δέουσα τιμητική αναγνώριση για την σκηνοθεσία και τα Σκηνικά οσο και για την ερμηνεία του στο ρολο του Σπαρτιάτη Βασιλιά Κλεομένη.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ 2018