ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ 2023

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ  2023
The PERSEYS ATHINAIOS Public Good FOUNDATION 2005 - 2023 : Projects and Services offered GRATIS to the Society, as an Honoured Guest

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη το Μουσείο του Λεοντείου Λυκείου

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ 176 ΧΡΟΝΩΝ

ΙΣΤΟΡΊΑ 176 ΧΡΌΝΩΝ

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη το Μουσείο του Λεοντείου Λυκείου


Το μουσείο στεγάζεται στο κτίριο της στο κτίριο της οδού Νεϊγύ 17, Άνω Πατήσια 
Αθήνα
Η ιστορία δύο περίπου αιώνων λειτουργίας του Λεοντείου Λυκείου στην Αθήνα ξετυλίγεται στο  Μουσείο των Μαριανών Αδελφών «Musée des Frères Maristes & du Lycée Leonin», που ανοίγει τις πόρτες του σε μαθητές, γονείς, αποφοίτους, φιλότεχνους, εκπαιδευτικές κοινότητες, μελετητές, καθώς και στο ευρύ κοινό την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014 και ώρα 20.00, στο κτίριο της οδού Νεϊγύ 17, Άνω Πατήσια.

Για πρώτη φορά στα ελληνικά εκπαιδευτικά χρονικά οργανώνεται ένα μουσείο με βασικό σκοπό την πολυδιάστατη λειτουργία του ως χώρος μνήμης, εκμάθησης και αναψυχής και για τον λόγο αυτό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μουσειολογική μελέτη από την Λουϊζα Καραπιδάκη, ώστε οι πληροφορίες να είναι σαφείς και τεκμηριωμένες και να δίδονται με εύληπτο τρόπο συμβάλλοντας και στην τέρψη της ψυχής.
Άλλωστε,  είναι προφανές ότι το μονογραφικό μουσείο ενός σχολείου που έχει διανύσει 176 χρόνια ζωής, προσφέρει ποικίλο υλικό με  στόχο ένα πολύπλευρο διδακτικό ρόλο, τόσο για την ιστορία του ως εκπαιδευτήριο, όσο και για το τάγμα των Μαριανών Αδελφών (Frères Maristes) που το διοικεί.
Επίσης, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ως χώρος μνήμης, αφού στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο,  δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής της εποχής του, το οποίο σε μία δεκαετία θα συμπληρώσει 100 χρόνια από την κατασκευή του.
Τέλος, το Μουσείο δεν αποτελεί μόνο ένα χώρο απλής  καταγραφής, αλλά έναν ιμάντα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον και έχει διαρθρωθεί έτσι ώστε οι παράλληλες δραστηριότητες που θα φιλοξενεί, να το διατηρούν ως ζωντανό πυρήνα της πολιτιστικής ζωής της πόλης. Στα άμεσα σχέδια συμπεριλαμβάνεται η διοργάνωση θεματικών εκθέσεων, ενημερωτικών ημερίδων, συναντήσεων, επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων  και άλλων δράσεων.
Ανάμεσα στα εκθέματα της Ιστορίας των δύο σχολείων, Λεοντείου Πατησίων και Λεοντείου Νέας Σμύρνης,  συγκαταλέγονται και έργα αποφοίτων που διέπρεψαν στις Τέχνες και τα Γράμματα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, τιμώντας τους μαθητές που κάθισαν στα θρανία των δύο παραρτημάτων του Λεοντείου Λυκείου.
Πολυδιάστατη λειτουργία 
Βασικός στόχος μας στο σχεδιασμό του Μουσείου του Λεοντείου Λυκείου είναι να έχει μια πολυδιάστατη λειτουργία για να μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα ευρύ κοινό, το οποίο να περιλαμβάνει από τους μαθητές του σχολείου, τους γονείς, τους αποφοίτους, τη Μαριανή Κοινότητα όλου του κόσμου, αλλά και τους φιλότεχνους, τους ειδικούς, τους φιλομαθείς και άλλες εκπαιδευτικές κοινότητες.
Το Μουσείο του Λεοντείου Λυκείου θα είναι και ένας χώρος αναψυχής, όπως οφείλουν να είναι τα Μουσεία σήμερα και για αυτό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μουσειολογική μελέτη, ώστε οι πληροφορίες να είναι σαφείς και τεκμηριωμένες και να δίδονται με εύληπτο τρόπο ώστε να αποτελούν και τέρψη της ψυχής.
Άλλωστε,  είναι προφανές ότι το Μουσείο ενός σχολείου που έχει διανύσει πάνω από μία εκατονταετία και προσφέρει ποικίλο υλικό μπορεί να έχει ένα πολύπλευρο διδακτικό ρόλο, τόσο για την ιστορία του ίδιου  του σχολείου, όσο και για την  ιστορίας του εκπαιδευτικού τάγματος. Ο επισκέπτης του μουσειακού χώρου αντιλαμβάνεται την ιστορία των Μαριανών Αδελφών στην Ελλάδα και του Λεοντείου Λυκείου ως οντότητα και όχι ως αποσπασματικά σύνολα.
Επίσης το μονογραφικό μουσείο, που αφορά μια μακρά περίοδο της σχολικής ζωής είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ως χώρος μνήμης, αφού  στεγάζεται μέσα σε ένα ιστορικό κτήριο, που αποτελεί ένα μοντέρνο δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής του και που σε μία δεκαετία θα είναι 100 ετών.
Τέλος, το μουσείο έχει διαρθρωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να δεχτεί επισκέπτες για τα εκθέματά του, να μπορεί να δέχεται επιμέρους ξεναγήσεις, ενημερωτικές ημερίδες, θεματικές συναντήσεις, επιμορφωτικά προγράμματα, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες πολιτιστικές δράσεις, που να σχετίζονται με τα εκθέματά και τις θεματικές του.


Απόφοιτοι Ας σημειωθεί ότι στον κατάλογο των αποφοίτων περιλαμβάνονται εκπρόσωποι από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών όπως οι: Περσέας Αθηναίος (καθηγητής, δημοσιογράφος, συγγραφέας, Ιδρυτής του ομώνυμου Ιδρύματος Ελληνισμού και Κοινωφελούς Ιδρύματος), Αλέξης Ακριθάκης (ζωγράφος), Βασίλης Αλεξάκης(συγγραφέας), Γιάννης Αλεξάκης (ηθοποιός, σκηνοθέτης),  Χρήστος Βακαλόπουλος(συγγραφέας-σκηνοθέτης) Γιάννης Βούρος (θεατρολόγος, ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, Αποστόλης Γιαγιάνος (ζωγράφος),Γρηγόρης Γιαγιάνος (γκαλερίστας), Κώστας Γκιμοσούλης (συγγραφέας), Ντένης Ζαχαρόπουλος (ιστορικός, κριτικός τέχνης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης), Στέφανος Ήμελλος (Ακαδημαϊκός),Σπύρος Ιακωβίδης (Ακαδημαϊκός. Ως πρωτοετής φοιτητής Αρχαιολογίας το 1941 συμμετείχε στην Επιτροπή Απόκρυψης και Ασφάλισης όλων των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου από τους Γερμανούς κατακτητές), Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (συνθέτης), Φρέντυ Κάραμποττ (ζωγράφος, graphic designer, διαφημιστής), Λουκάς Καρυτινός (αρχιμουσικός), Λουκιανός Κηλαϊδόνης (συνθέτης),Τζόρτζιο ντε Κίρικο (ζωγράφος, συγγραφέας, γλύπτης) Γιώργος Λούκος  (Πρόεδρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου), Γιώργος Μαρίνος(ηθοποιός), Δημήτρης Μαραγκόπουλος (συνθέτης, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Λυκούργος Μαρκέας (συνθέτης), Ζακ Μεναχέμ (μουσικολόγος, ραδιοφωνικός παραγωγός), Ευάγγελος Μουτσόπουλος  (Ακαδημαϊκός, Πρύτανης ΕΚΠΑ), Σταύρος Ξενίδης (ηθοποιός), Βαγγέλης Παπαθανασίου (συνθέτης), Γιάννης Παππάς (γλύπτης), Μίμης Πλέσσας (συνθέτης), Γιώργος Σγουράκης (παραγωγός, σκηνοθέτης), Θωμάς Σφηκόπουλος (Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ), Αντώνης Φωστιέρης(ποιητής), Χριστόδουλος Χάλαρης (συνθέτης), Δημήτρης Χαρισιάδης (φωτογράφος),Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας (Ακαδημαϊκός, ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης), Περικλής Χούρσογλου (καθηγητής Κινηματογράφου, σκηνοθέτης) και Λάμπης Νικολάου (μέλος Αθανάτων Δ.Ο.Ε.).
Από τον χώρο του αθλητισμού οι: Μάκης ΓαρουφαλίδηςΓιώργος Πρίντεζης(καλαθοσφαιριστές), Χρυσή Διαμαντοπούλου, Τεό Λοράντος, Δημήτρης Σελετόπουλος, Γιώργος Ρέππας, Δημήτρης Κουκής (υδατοσφαιριστές), και Σπύρος Φουρλάνος (ποδοσφαιριστής).
Από τον χώρο της Πολιτικής οι: Κωστής Στεφανόπουλος (τ. Πρόεδρος Δημοκρατίας),Πάνος ΚαμμένοςΒασίλης Κικίλιας (υπουργός Δημόσιας Τάξης), Γιώργος Κουμουτσάκος,  Κώστας Μουσουρούλης, Αργύρης Ντινόπουλος(υπουργός Εσωτερικών), Γιάννης ΠανούσηςΣάκης Πεπονής και Ηλίας Ψινάκης (Δήμαρχος Μαραθώνα).
Από τον χώρο των ΜΜΕ οι: Ιωσήφ Αβράμογλου, Αλφόνσος Βιτάλης, Νίκος και Γιώργος Βλαβιανός, Αντώνης Καλκαβούρας, Δημήτρης και  Αντώνης Λιάρος, Ηλίας Μαμαλάκης, Δημήτρης Μενούνος, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Γιάννης Πρετεντέρης, Φώτης Σεργουλόπουλος, Παύλος Τσίμας και Μιχάλης Τσώχος.
Από τον χώρο της Ναυτιλίας οι: Γιώργος Βερνίκος,  Διαμαντής Διαμαντίδης,  Βασίλης και Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, Γιάννης Κούστας και Περικλής Παναγόπουλος.
Από τον επιχειρηματικό χώρο οι: Ανδρέας Βγενόπουλος, Ορφέας Βεϊνόγλου, Γιώργος Δεμενόπουλος, Μιχάλης Γκιόλμαν, Νάσος Κόκκινος, Αχιλλέας και Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Άγγελος Μενεγάτος, Χρήστος Πανόπουλος,  Πολυχρόνης και Γιάννης Συγγελίδης και Κωνσταντίνος Τσαγκαμίλης, Κωνσταντίνος Φρουζής.
Από τον επιστημονικό χώρο οι: Γιώργος Βλάχος (καθηγητής Ε.Μ.Π.), Γιώργος Βλάχος(καθηγητής Ναυτιλιακών Σπουδών), Θεόδωρος Εδιπίδης (καθηγητής Ιατρικής),Παναγιώτης Ζουμπούλης (ορθοπεδικός-χειρουργός σπονδυλικής στήλης), Δημήτρης Κωστής (καθηγητής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ευάγγελος Μανωλόπουλος(καθηγητής Φαρμακολογίας), Κωνσταντίνος Μενουδάκος (νομικός), Περικλής Παπαδόπουλος (καθηγητής NASA), Σωτήρης Ράπτης (καθηγητής Ιατρικής), Ευρυπίδης Στεφάνου (καθηγητής Χημείας), Γιάννης Χαραλάμπους (καθηγητής Πληροφορικής) και πάρα πολύ άλλοι.
Τέλος, από τους κόλπους της Εκκλησίας απόφοιτοι υπήρξαν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  Χριστόδουλος και ο μακαριστός Μητροπολίτης Αυστρίας και Ουγγαρίας Μιχαήλ Στάϊκος, ο Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών Νικόλαος , ενώ ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος διετέλεσε φιλόλογος καθηγητής στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης κατά την δεκαετία του ΄60.
Ώρες λειτουργίας: έως και τις 20 Ιουλίου καθημερνά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής 09.00-13.00.
Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους θα ανακοινωθεί το τελικό ωράριο λειτουργίας.

ΠΗΓΗ : Newsroom ΔΟΛ