ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ 2023

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ  2023
The PERSEYS ATHINAIOS Public Good FOUNDATION 2005 - 2023 : Projects and Services offered GRATIS to the Society, as an Honoured Guest

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Απονομή Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2013 – 14 της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών

Στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν», καθώς και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2013 - 14 της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, μέλους της Διεθνούς Ενώσεως Κριτικών Θεάτρου, υπό την αιγίδα της UNESCO.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας ελληνικού έργου έλαβε ο Νίκος Καραθάνος για την «Γκόλφω» _συνυποψήφιοί του ο Γιάννης Καλαβριανός και ο Στάθης Λιβαθινός, ενώ το Βραβείο Ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο στη Μαρίνα Ασλάνογλου (Ξένια στη «Γειτονιά των Αγγέλων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου). Συνυποψήφιοι του ο Δημήτρης Γασπαράτος και ο Γιάννης Σαρακατσάνης (που έλαβαν επαίνους) και η Ιωάννα Παππά.

Το Βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού έργου απονεμήθηκε στον Γιάννη Καλαβριανό για το έργο «Γιοι και Κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας, που πρωτοπαρουσιάσθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών  2012. Συνυποψήφιοί του η Ρούλα Γεωργακοπούλου και η Αναστασία Κουμίδου (τιμήθηκε με έπαινο). Το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής για το 2014 έλαβε ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η τιμητική διάκριση σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη δίνεται στον κλαρινετίστα Διονύση Γραμμένο και ο αντίστοιχος έπαινος στην υψίφωνο Φανή Αντωνέλου. Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου απονεμήθηκε στον ηθοποιός Κώστα Γαλανάκη.

Η τιμητική διάκριση διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου απονεμήθηκε στη Χρυσούλα Διαβάτη και τη Θάλεια Ματίκα για τις ερμηνείες τους στο έργο «Δύο γυναίκες χορεύουν» και στην ομάδα Ομάδα Ubuntu για την  παρουσίαση της σάτιρας «Διαβολιάδα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ _ο αντίστοιχος έπαινος στον Χάρη Χιώτη. Τέλος το βραβείο αρχαίου δράματος στον Σάκη Ρουβά για τον ρόλο του Διονύσου στην τραγωδία «Βάκχαι» του Ευριπίδου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.

Το Βραβείο Χορού έλαβε η χορευτική ομάδα «κι όμΩς ΚΙΝΕΙΤΑΙ» για την παράσταση «Το σωματίδιο του Θεού». Η «ειδική διάκριση συνολικής προσφοράς» απονεμήθηκε στον 94ετή λογοτέχνη και θεατρικό κριτικό Μανώλη Πράτσικα (Παπαδόπουλο) για την συνολική προσφορά του. Την τελετή παρουσίασαν ο κριτικός χορού Ανδρέας Ρικάκης και ο πρόεδρος της Ενώσεως Κυριάκος Λουκάκος, κριτικός μουσικής.

Οι κκ Λουκακος και Ρικακης εκκάλεσαν τον Καθηγητή Ανδρεα Αθηναιο, να απονείμει ένα από τα Βραβεία, κάνοντας αναφορα στο Εργο του Περσεα Αθηναιου που διετέλεσε και Προεδρος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. 

Την Επιτροπή Θεάτρου και Χορού αποτέλεσαν φέτος οι: Λέανδρος Πολενάκης (πρόεδρο),Όλγα Μοσχοχωρίτου, Κωστής Δ. Μπίτσιος, Καλλιόπη Ραπανάκη και Μίρκα Ψαροπούλου, ενώ την Επιτροπή Μουσικής οι Κυριάκος Λουκάκος (πρόεδρος), Αθανάσιος Βαβλίδας, Σοφία Θεοφάνους, Γιώργος Λεωτσάκος και Θωμάς Ταμβάκος.



 Η τελετή διοργανώθηκε και εφέτος σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και  Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.