Η ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ.
Το Αρχιπέλαγο του Αιγαίου και την Νησιωτική Ακριτική Ελλάδα, γνωρίσαμε μέσα από τα Ταξίδια του Λογοτέχνη Δημοσιογρά http://perseys-athinaios-foundation.blogspot.gr/1970/01/5-1940.html και ακόμη και τότε έγραψε βιβλία όπως πχ "Λευκές Πολιτείες σε Γαλάζια Νερά", "΄Ενα Σπιτάκι στην Μύκονο" τα οποία ψηφιοποιήθηκαν απο το ΙΕ http://www.hellenic-foundation.gr/downloads.asp , ενώ μετά τον πόλεμο ακολούθησαν πυκνά ταξίδια, 100άδες φωτογραφίες, καί αναρίθμητα άρθρα σε Ελληνικές Εφημερίδες, σε μια εποχή ανασυγκρότησης της Ελλάδας από τις καταστροφές του Πολέμου και μέσα στίς πρώτες προσπάθειες νά ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του Λαού στον τόπο του στην 10ετία του 50.
Στα ταξίδια αυτά ταξιδέψαμε την Ελλάδα, με τα παιδικά μας μάτια, και γεμίσαμε διπλα στον Δημοσιογράφο-Πατέρα από ακούσματα και ψυχικές εγγραφές (πιστότερες και από ψηφιακό δίσκο) με την φωνή των νησιωτών αλλά και των παραγόντων, για τα προβλήματα των περιοχών και των Ανθρώπων τους.
*ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΕΡΣΕΑ ΑΘΗΝΑΙΟΥ
ΚΑΤΩ ; Ο "ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΩΡΓΗΣ", ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ, ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1957 . Δίπλα του Παιδικά μάτια που κάνουν ψυχικές εγγραφές Αιγαίου : Σύρο Τήνο Μύκονο, Κάλυμνο, Κω, Ρόδο.
*
Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 60
Ύστερα ακολούθησαν οι "Εγγραφές" της 10ετίας του 60. Η Ελλάδα γνωρίζει την πρωτοφανή Οικονομική Ανάπτυξη. Ναυτιλία και Τουρισμός -οι άδηλοι πόροι- κάνουν το Ισοζύγιο εξωτερικών Συναλλαγών πλεονασματικό. Οι 'Ελληνες πιστεύουμε στον Ευατό μας, και Η Κοινωνια Ελπίζει. Οι Γυμνασιόπαιδες που δεν έχουμε ακομα καμία αντίληψη Γεωπολιτικής Δυναμικής και των παιχνιδιών δύναμης, αφινόμαστε στο "άστραψε φως και γνώρισε ο νιος τον ευατό του". 'Ανθρωποι σαν τον Δοξιάδη μιλάνε για Πολεοδομικό Σχεδιασμό, σαν τον Πεπελάση για Περιφερειακή Ανάπτυξη. Εμείς ακούμε"νέο Κύμα" σκυρτάει η ψυχή μας από συναίσθημα, μαθαίνουμε -χωρίς να το ξέρουμε- το άυλο αγαθό. Ζούμε την Ελλάδα την περίοδο της Αθωότητάς της.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
Ο Περσέας έχει σημαντικό ρόλο στο Αεροπορικό Ταξίδι, και συνεργάζεται στενά με Την Ολυμπιακή Αεροπορία. Οι Φωνές του Κοιδάκη και του Παρασκευά Ιωαννίδη είναι πάντα στην παιδική-νεανική μας ψυχή. Ο Κοιδάκης με δυο τηλέφωνα ένα στο κάθε αυτί και ίσως 'ενα τρίτο τηλέφωνο να περιμένει πάνω στο γραφείο του στην Ολυμπιακή στην 'Οθωνος.
Και οι δυό τους είχαν πει στον Περσέα : Στις Δύσκολες ώρες της Ολυμπιακής μας στήριξες". (¨Οποτε η Εταιρεία έκανε καινούργια πετάγματα και ο ανταγωνισμός αντιστεκόταν). Υπάρχουν 100αδες άρθρα του Περσέα Για την Ολυμπιακή. Και την αγάπη του αυτή, την συνεχίσαμε πολύ πρωτού υπάρξει σκέψη για Ίδρυμα, μια και η Ολυμπιακή μας ταξίδευε στην Ελλάδα, και αποτελούσε τον ισχυρό ομφάλιο λώρο μας με την Πατρίδα, όταν στο Εξωτερικό.
Mε το DC-6 Ταξιδέψαμε Θεσσαλονίκη με την ΟΑ908 σε νέα πετάγματα της ζωής μας (1968)
Το ελικόπτερο της Ολυμπιακής που συνέδεσε την Μύκονο πριν την κατασκευή Αεροδρομίου.
Ηταν η Ολυμπιακή που δημιούργησε έναν ισχυρό σύνδεσμο των Νησιών με την Στερεά Ελλάδα
Στο Κ1 του 747 στον Ουρανό πιο ψηλά απ' τ αστέρια κάναμε τα καλύτερά μας όνειρα, ανάμεσα Νέα Υόρκη και Ελληνικό, αλλά και Θεσσαλονίκη και Ρόδο.
Η Ολυμπιακή με μύστη τον Περσέα μας γέμισε Ελλάδα μέχρι που 'έφυγε....
Το Αρχείο του Περσέα Αθηναίου είναι γεμάτο από φωτογραφίες με Ελλάδα,Ολυμπιακή και Ελληνικό Πολιτισμό
Για εμάς που μεγαλώσαμε μαζί με την Ελλάδα από το 50 και μετά , και που βάλαμε ένα χαλικάκι στην Ελλάδα, η Ολυμπιακή και το Ελληνικό είναι όντως Πολιτιστικό αγαθό.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Την 10ετια του 60, μια άλλη όμορφη Ελλάδα απλώνεται μπροστά στα μάτια μας. |Η Ελλάδα του Αρχιπελάγους, η Ελλάδα του Αιγαίου, η Ελλάδα του Πολιτισμού.
Η Ελλάδα αποκτά τρία ολοκαίνουργια αδελφά πλοία από τις Ιταλικές Πολεμικές Επανορθώσεις. Τα Ερμής 'Ερως Αφροδίτη.
Ο Φίλος του Περσέα Ανδρέας Ποταμιάνος αγοράζει με την Ηπειρωτική τον Ερμή, τον ονομάζει Ιάσονα (1966) και ως Μέντωρ της Κρουαζιέρας μυεί στο Αιγαίο ένα Target Group που δεν είχε έλξει έως τότε συστηματικά ή Ελλάδα. Στον Περσέα μας, και στον Ανδρέα Ποταμιάνο, οφείλουμε αυτή την μύηση:Στην Ελλάδα του Αρχιπελάγους, στην Ελλαδατου Πολιτισμού, στην Ελλάδα της Πολιτιστικής Υπεροχής, στην Ελλάδα την Κοινωνική, την Εξωστρεφή, την "Κοσμοπολίτισσα".
O ΙΑΣΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ (1966-2000)
Οντολογική Υπόσταση
Ταξιδεύοντάς μας την Ελλάδα, Ο Περσέας μας μύησε στην αναζήτηση του βαθύτερου περιεχομένου της εμπειρίας της ζωής. Μια ζωή όμορφη, ερωτική, δυναμική, αλλά με νόημα και περιεχόμενο δημιουργίας. Το ...."Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη" έχει το σημαντικό νόημα ότι το ταξίδι της ζωής είναι μια εμπειρία περιεχομένου και υπόστασης και όχι απλής μηχανιστικής δραστηριότητας και αναλώσιμης κατανάλωσης, η οποία έχει την περιορισμένη δυνατότητα ενός σκηνικού , έστω και πολυτελούς. Στο ταξίδι μας μυηθήκαμε να αναζητούμε τον Άνθρωπο, και την δικαίωση μέσα από την δημιουργία, ανακαλύπτοντας το άυλο αγαθό και κατακτώντας..."οντολογική υπόσταση" .
Αυτές οι ψυχικές εγγραφές προσδιορίζουν την οντολογική Υπόσταση και καθορίζουν τον σκοπό και την δεοντολογία της Πράξης του Κοινωφελούς Ιδρύματος Περσεύς Αθηναίος σε κάθε του δράση.
ΔΙΚΑΙΟ
Ενα σημαντικό μέρος της μύησης από τον Περσέα ήταν και το ότι.... μας έμαθε το Ηρώδειο και την Επίδαυρο, τα Ανάκτορα και το Προεδρικό Μέγαρο, τις Δεξιώσεις και τους Χορούς, τους χώρους εξουσίας, αλλά ταυτόχρονα μας έμαθε να ψηλαφούμε και να ζούμε την ξεχασμένη Ελλάδα, και να γίνει αξιακό μας πάθος, να μεταγγίζουμε αίμα σοφίας και Δημιουργίας από εκεί που υπάρχει , εκεί που 'εχει "στερηθεί".
Αυτές οι Αξίες και η δεοντολογία, όρισε Το Κοινωφελές Ίδρυμα Περσεύς Αθηναίος να έχει προτεραιότητα την ξεχασμένη Ελλάδα, Τα Ακριτικά Νησιά, και το Αιγαίο Αρχιπέλαγος.
ΣΧΕΤΙΚΑ: