ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ 2023

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ  2023
The PERSEYS ATHINAIOS Public Good FOUNDATION 2005 - 2023 : Projects and Services offered GRATIS to the Society, as an Honoured Guest

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

ΚΡΙΤΙΚΗ : CRITICS POINT : ΒΙΚΤΩΡ η ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

«Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» [Το μουσικό έργο]

Βαθμολογία: 7/10
Το έργο ορόσημο του σουρρεαλιστικού κινήματος «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία / Victor ou les enfants au pouvoir / VictororPower to the Children» (1928) του Ροζέ Βιτράκ (Roger Vitrac, 1899-1952), που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα από τον Κάρολο Κουν κατά την περίοδο 1973-74, ανεβαίνει και πάλι στο Θέατρο Τέχνης και πρώτη φορά παγκοσμίως με την μορφή μουσικού έργου. Πώς αλλοιώς θα το ανέβαζε άλλωστε ο πολυσχιδής Σταμάτης Κραουνάκης; Εδώ αναλαμβάνει το λιμπρέτο και την μουσική της παράστασης. Ο συνθέτης πρωταγωνιστεί στο έργο. Είναι ο Βικτώρ, ένα παρά φύσιν έξυπνο αγόρι. Την ημέρα που συμπληρώνει τα εννιά του χρόνια και, κατά την διάρκεια του πάρτυ γενεθλίων του, αποφασίζει να καταστρέψει και να αυτοκαταστραφεί.
Ο ειδικός στην μουσική αφήγηση για παιδιά (9:17-10:50) Κραουνάκης μαζεύει γύρω του μία ομάδα άξιων συνεργατών, μέχρι πρόσφατα την Σπείρα-Σπείρα, όχι για να τους καπελώσει, αλλά για να συνδημιουργήσουν. Το σύνολο σκηνοθετεί υποδειγματικά η Μαριάννα Κάλμπαρη. Και περί ποιού συνόλου ο λόγος; Πρώτα από όλα ο ίδιος ο τραγουδοποιός, ως πρωταγωνιστής, κρατά για τον εαυτό του το κέντρο της σκηνής, όχι σε όλη την διάρκεια της παράστασης όμως. Αρκετές φορές αποσύρεται, για να επιτρέψει να λάμψουν οι συνεργάτες του. Ο ίδιος κάνει αυτό που γνωρίζει καλά. Αυθαδιάζει και ως Βικτώρ και ως Κραουνάκης, χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες. Τι και αν ως Βικτώρ μπορεί να οδηγήσει κάποιον στην αυτοκτονία; τι και αν ως αθυρόστομος Κραουνάκης μπορεί να οδηγήσει κάποιους σεμνότυφους στην έξοδο;
viktor-8-of-44viktor-10-of-44viktor-29-of-44viktor-14-of-44Στον ρόλο της υπηρέτριας Λιλής ο έμπειρος Χάρης Φλέουρας φορά το ποιο ωραίο κοστούμι από όσα σχεδίασε ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης, υπεύθυνος και για τα σκηνικά της παραγωγής. Ο Ζαμάνης έστησε ένα – σωστά φωτισμένο από την Στέλλα Κάλτσου – τσίρκο, για να μιλήσει ο θίασος για την σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Η Φωτεινή Μπαξεβάνη ως Εσθήρ προβάλλει το κωμικό της ταλέντο, ενώ διαπρέπει όταν τραγουδά πως ειδωλίζεται… Η Φένια Παπαδόδημα και ως Αιμιλία και ως Ιντά θυμίζει στο κοινό ότι είναι και μουσικός. Άλλωστε από παλιά [Φρίντα/Φρίντα (Με το βλέμμα της Φρίντα)] η ερμηνεύτρια αποδεικνύει ότι ένας καλλιτέχνης πρέπει να αναπτύσσει όλα τα εκφραστικά του μέσα. Ο Χρήστος Γεροντίδης ως Κάρολος είναι μια μάλλον ήρεμη, αλλά όχι αδιάφορη παρουσία. Πιο θορυβώθης η σουμπρέτα Μαρία Τζάνη, που ως Θηρεσία γοητεύει.
viktor-1-of-44%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%85%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%bf%cf%85Ο καλός ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς ως Αντουάν μπορεί να έχει ακατάληπτο λόγο, αλλά λόγω ταλέντου κερδίζει τις εντυπώσεις, προκαλεί ησυχία και δεν μπορείς να τον αμφισβητήσεις, όσο και αν θέλεις. Δείχνει ευτυχώς αλώβητος από το πρόσφατο τηλεοπτικό του πέρασμα. Ο Κωνσταντίνος Ευστρατίου ως Στρατηγός παθιάζεται. Δείχνει κυριευμένος από την ορμή του, αλλά τελικά διαπιστώνεις ότι απλά – αν και νέος – στήνει πολύ σωστά τον εαυτό του απέναντι στο κοινό. Τον Χορό αποτελούν οι Βασιλίνα Κατερίνη, Μάριος Κρητικόπουλος, Βασίλης Παπαδημητρίου και Κώστας Κουτρούλης, οι οποίοι πάσχουν σε όλη την διάρκεια της παράστασης, θέλοντας να βγάλουν ασπροπρόσωπο τον Κραουνάκη. Στην τελική σκηνή τον αντικρύζουν συγκινημένοι. Το βλέμμα τραβά ο Κρητικόπουλος.
Δραματoλόγος παράστασης: Πλάτων Μαυρομούστακος. Χορογραφίες: Μαρίζα Τσίγκα. Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη. Video Teaser: Φραγκίτσα Κατωγυρίτη. Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου. Μουσική Διεύθυνση, πιάνο: Βασίλης Ντρουμπογιάννης. Κιθάρες, Κρουστά: Βάϊος Πράπας. Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας. Το σκηνικό φωτογραφήθηκε την ημέρα της παράστασης.
«Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» ΚΩΜΩΔΙΑ του Ροζέ Βιτράκ.
• Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14 – Πλάκα, Τηλέφωνα ταμείου: 2103222464 & 2103236732. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή στις 21.15. Τιμές εισιτηρίων: Πέμπτη: ενιαία είσοδος 10 ευρώ | Παρασκευή: 15 ευρώ, 10 ευρώ μειωμένο, 8 ευρώ ανεργίας, Σάββατο: 18 ευρώ, 12 ευρώ μειωμένο | Κυριακή:  16 ευρώ, 12 ευρώ μειωμένο. Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά (με διάλειμμα). Προπώληση: www.viva.gr  

Σημειωση : Ο Περσευς Αθηναιος ηταν απο τα Ιδρυτικα μελη της Ενωσης Θεατρικων και Μουσικών Κριτικων και δεοντολογικα το Κοινωφελες Ιδρυμα Περσευς Αθηναιος θα στηριζει παντα και τον Θεσμο και τους συναδελφους του Ιδρυτη του.