ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ 2023

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ  2023
The PERSEYS ATHINAIOS Public Good FOUNDATION 2005 - 2023 : Projects and Services offered GRATIS to the Society, as an Honoured Guest

Σάββατο 5 Μαΐου 2018

ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΔΡ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΟΥ


ΠΕΡΣΙΑ ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ (περισσότερα)   

ΚΡΙΤΙΚΗ  ΒΙΒΛΙΟΥ

Ενα "αξιο" Βιβλιο, καθοτι προσφερει "πολλες αναγνωσεις" αναλογα με αυτο που εχει την ικανοτητα να "δει" ο αναγνωστης Μελετητης. Ειναι η εκδοση μιας επιστημονικης εργασιας πολυεπιπεδης, που διαβαζεται τοσο σε γλαφυρο ανετο και ευχαριστο επιπεδο ενδιαφεροντος πληροφορησης, αλλα αποτελει ταυτοχρονα και εκδοση επιστημονικης μελετης με βιβλιογραφικη τεκμηριωση, μια επιστημονικη δημοσιευση που προσθετει καινουργια γνωση στην Διεθνη Βιβλιογραφια.

Με τα "ματια" του δικου μας γνωστικου αντικειμενου, της Regional Sciense της Γεωπολιτικης - Γεωστρατηγικης, της Πολιτικης και Οικονομικης Επιστημης και του Πολιτισμου , στη  μελετη της Δρ. Ιατροπουλου Θεοχαριδου, τεκμηριωνεται η διαχρονικη Γεωπολιτικη αναφορα-διαφορά  της Ελλαδας και της Περσιας, ως μηδεποτε  ευρισκομενες στο ιδιο γεωπολιτικο στρατοπεδο, που αιτιολογει ακομα και τους Περσικους Πολεμους,  απο την Ναυμαχια του Αρτεμισιου και την Μαχη των Θερμοπυλων και την Ναυμαχια της Σαλαμινας. Οι Περσικοι Πολεμοι ηταν η τοτε μορφη της Παγκοσμιοποισης με την ιδια "υπαρξιακη ιδιοσυστασια"  που την βιωνει η ανθρωποτητα σημερα.

Στη μελετη της Μαριαννας Ιατροπουλου δεν ειναι δυνατον να μην συνδεσει κανεις την τεκμηριωση,  σε σχεση με το Πολιτικο Καθεστως της καθε Χρονικης Περιοδου (Μοναρχια- Δικτατορια).

Το συγκλονιστικο ομως ερχεται με την αναλυση στο επιπεδο του Πολιτισμου. Οσο αντιθετες βρισκονται η Ελλαδα και η Περσια σε αντιπαρατιθεμενες γεωπολιτικες δυναμεις, τοσο ταυτιζονται "MAZI against the world" στον Πολιτισμο . Και οι δυο Πολιτιστικες οντοτητες Ελλαδα και Περσια, εχουν Πολιτισμο οντολογικης Υποστασης αντιθετα με τον Δυτισμο που εχει "κουλτουρα" δομικης υπαρξης.

Ετσι οι Πολιτισμοι των δυο εθνων, των δυο λαων, ταυτιζονται και συμμαχουν στην οντολογικη τους υποσταση, που διαχρονικα και φιλοσοφικα αντιτιθεται και αντιπαρατιθεται στην δομικη κουλτουρα των behavioural Societies. Ο  γαμος του Μ. Αλεξανδρου και της Ρωξανης δεν εχει μονο την γνωστη πολιτικη ερμηνεια, αλλα και την αληθινη δυνατοτητα δυο Ανθρωπων να ερωτευθουν, κατι που μονο οντολογικες υποστασεις εχουν την δυνατοτητα να δικαιωσουν.

Μεσα απο τις γραμμες της εκδοσης της Δρ. Μαριαννας Ιατροπουλου Θοεχαριδου, στις πολυεπιπδες αναγνωσεις που προσφερει, τεκμηριωνονται παραμετροι Γεωπολιτικης, Πολιτικης και Οικονομικης δυναμικης, αλλα και αναλυση Πολιτισμικης Οντοτητος, παντα διαχρονικη.

Καθ. Ανδρεας Αθηναιος*  **

(*)  Ο Παππους Ανδρεας Αθηναιος γεννηθηκε στην Τεχερανη (περισσοτερα)

(**)